dilluns, 31 de març del 2014

Sessió 6. Dilluns 31.03.2014

Bé aquesta sessió ha estat dedicada a la exposició dels vostres treballs. El resultat ja l'haveu vist a classe IMPRESSIONANT!
El treball que heu realitzat ha estat magnífic, heu mostrat molt d'interés, originalitat i sobretot una capacitat extraordinària per al treball en grup. Així que la meva enhorabona a tots i totes!!
I a continuació, les tant esperades, fotos:

Grup 1: Lola & Mercé amb el seu pelícan!




 Grup 2: Irene, Alba & Manolo el reno.


Grup 3: Mireia, Ona, Jacqueline & Cuqui Panda


 Grup 4: Bibi, Pilar & Digestive Javi


 Grup 5: Eva, Jorge & Cnidarieta


diumenge, 30 de març del 2014

Recordatori

Bon diumenge perles!

Demà és el gran dia de les exposicions, us recorde que es millor portar la presentació power point en pdf ja que el sistema dels ordinadors lliurex sol moure el contingut del power point un poc, així que si no voleu que se us moguen les imatges de les diapos millor passeu-ho a pdf.
Bueno, en vista d'algunes absències a classe els grups de treball han variat una mica, a continuació us penje els nous grups i l'ordre d'actuació:
Grup 1: Mercé i Lola
Grup 2: Alba i Irene
Grup 3: Bibi, Javi i Pilar
Grup 4: Jacqueline, Ona i Mireia
Grup 5: Jorge i Eva

Farem fotos per a pujar el vostre model al blog així que si voleu vindre més wapets i wapetes que de costum... it's up to you!

Us recorde que aquest treball conta un 20% sobre la nota final del tema de l'aparell digestiu.

dissabte, 29 de març del 2014

Anem a repassar


 Bon dia!!!
Avui he pensat que estaria bé repassar l'anatomia de l'aparell digestiu de l'ésser humà. Si recordeu el repassarem a classe amb l'ajuda de Mercé però crec convenient que penje les fotos per a que vosaltres repasseu a casa.
 
EL PRÒXIM DIA PORTARÉ EN EL PEN LES DIAPOS QUE UTILITZEM A CLASSE PER SI VOLEU COPIAR-LES AL VOSTRE PEN.
 
 
 
 






dijous, 27 de març del 2014

DUBTES DIGESTIUS

Bon dia marineres!
A petició d'algunes alumnes que heu preguntat sobre el sistema digestiu de remugants i de l'ós panda us penje alguns links per a facilitar la tasca de búsqueda, si necessiteu alguna cosa més, demà tenim classe.

Aparell digestiu de remugants (glàndules salivals): 
  • http://www.angelfire.com/ar/iagg101/docum/digrum.PDF
  • https://www.google.es/search?q=glandulas+salivales+rumiantes&sa=X&tbm=isch&tbo=u&source=univ&ei=ktUzU6TTC6Tt0gWw-IGgBg&ved=0CDAQsAQ&biw=1278&bih=809#facrc=_&imgdii=rrHXxirK0gyAsM%3A%3BNDrycJl3QmUcWM%3BrrHXxirK0gyAsM%3A&imgrc=rrHXxirK0gyAsM%253A%3BQsYUhdMz7nhqCM%3Bhttp%253A%252F%252F1.bp.blogspot.com%252F-SxOA9ijR9kk%252FTfTCdwtSzaI%252FAAAAAAAAADg%252FyB6URGqLZPA%252Fs1600%252FEstomago%252Bvaca.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Ftsuagroalimentariamisionsucre.blogspot.com%252F2011%252F06%252Finforme-aparato-digestivo-de-bovinos-el.html%3B276%3B182
  • https://www.google.es/search?q=glandulas+salivales+rumiantes&sa=X&tbm=isch&tbo=u&source=univ&ei=ktUzU6TTC6Tt0gWw-IGgBg&ved=0CDAQsAQ&biw=1278&bih=809#facrc=_&imgdii=_&imgrc=b7f9_21_BZD7pM%253A%3BNUEdJXP32QeDlM%3Bhttp%253A%252F%252Fimage.slidesharecdn.com%252Faparatodigestivorumiantes1-091120064415-phpapp01%252F95%252Fslide-1-728.jpg%253Fcb%253D1258721092%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.slideshare.net%252Frosateruyaburela%252Faparato-digestivo-rumiantes1%3B728%3B546
Aparell digestiu ós panda:
  • http://herramientas.educa.madrid.org/animalandia/ficha-taxonomica.php?id=1934&nivel=Clase&nombre=Mammalia
  • http://www.ecured.cu/index.php/Oso_Panda#Alimentaci.C3.B3n
  • http://www.europapress.es/ciencia/noticia-microbios-heces-osos-panda-podrian-producir-biocombustibles-20130910194444.html

APROFITE PER RECORDAR QUE LES EXPOSICIONS SERAN EL PRÒXIM DILLUNS 31.03.2014!! Que podeu complementar el treball gràfic amb una power point on expliqueu els passos que seguiu per a realitzar el model i on comenteu com fa la digestió l'animal que haveu escollit.

dilluns, 24 de març del 2014

FOTO CUQUI =)




Aquest post el dedique per a penjar una foto de la última sessió teòrica (encara en queden un parell)
Espere que us haja agradat tant estar a la classe com a mi donar-la: MOLTES GRÀCIES !

Sessió 5. Divendres 21.03.2014

Després del merescut descans fallero, continuem amb les classes (yuhu!). Ací va la sessió 5:

Amb aquest resum donarem per acabat la explicació teòrica sobre l'aparell digestiu. Doncs bé, si recordeu (aquells que vau asistir a classe) la última sessió teòrica la vam destinar a acabar d'explicar el procés digestiu. 

Regió de digestió final i d'absorció: aquesta regió correspon a l'intestí prim. El quim, procedent de l'estómac passa a la regió inicial de l'intestí prim, denominada duodé, mitjançant el pilor de l'estòmac. És en aquesta regió (duodé), on es produeix la digestió química principal del procés digestiu. En aquest punt, participen:

  • Cèl·lules intestinals que segregen suc intestinal que conté enzims digestius
  • Glàndules annexes: el fetge que forma la bilis la qual s'emmagatzema a la vesícula biliar i el pàncrees que segrega el suc pancreàtic. La bilis permet la emulsió dels greixos (la qual cosa permet facilita la seva digestió) i el suc pancreàtic conté enzims digestius que permeten que es complete la digestió química del quim. 

     El conjunt:   
          QUIM+SUC PANCREÀTIC+ BILIS+ SUC INTESTINAL 
                                            es denomina QUIL

A més, en aquesta regió (intestí prim), es produeix l'absorció de nutrients. La selecció natural a afavorit l'aparició d'una sèrie d'especialitzacions que permeten augmentar la superficie d'absorció dels nutrients. Així doncs han aparegut les vellositats i microvellositats als vertebrats i en el cas dels taurons la vàlvula espiral com be es mostra a les imatges inferiors. 

Vàlvula espiral dels taurons

Com hem dit abans, els vertebrats tenen un replegament en la mucosa intestinal denominat vellositat. Cada vellositat està formada per cèl·lules que alhora tenen microvellositats en la seua superficie de mode que la superfície d'absorció és extraordinàriament elevada. Cada vellositat està irrigada al seu interior per l'aparell circulatori, així doncs, els nutrients que van sent absorbits per les cèl·lules intestinals (enteròcits) es transporten mitjaçant la sang a la resta del cos. Els greixos (glicerina i àcids grasos) es transporten pel sistema limfàtic mentre que els glúcids i aminoàcids (procedents de la lisi de les proteïnes) es transporten per la sang. 

De mode que el QUIL va passant a la llarga de l'intestí prim i es va produint l'absorció progressiva dels nutrients.

Regió d'absorció d'aigua i expulsió de l'aliment no absorbit: En aquesta regió es produeix l'absorció de l'aigua i les sals minerals així com la fermentació i síntesi de vitamines per part de la microbiota intestinal. En aquest moment i degut a l'absorció d'aigua, allò no absorbit passa a l'estat sòlid produint-se la femta. Ocurreix en l'intestí gros (format per colon ascendent, colon descendent, colon transversal, colon sigmoide i recte)
Hi han diferents tipus de expulsió de l'aliment no absorbit:
  • Defecació: correspondria a l'última part del procés digestiu. L'absorció de l'aigua fa que la femta passe de l'estat líquid a sòlid i es produeix la fermentació d'eixes restes no absorbides i la síntesi de vitamines i aminoàcid per part dels microorganismes fermentadors que habiten el tracte digestiu. Com a conseqüència d'aquesta fermentació, es produeixen gasos que són eliminats a l'exterior per l'anus
  • Dejecció: és un tipus d'expulsió de la femta líquida a través de la cloaca. Aquest tipus d'eliminació dels residus està present en les aus.
  • Regurgitació: Es tracta de la expulsió de les restes no digeribles. Açò ocorre en les aus rapinyaires que ingesten les preses totalment i després expulsen les restes no digeribles (com l'esquelet, pèls...) mitjançant les egagròpiles.






LA DIGESTIÓ ALS ÉSSERS HUMANS

Bona vesprada!

Us deixe el vídeo que vam visualitzar el divendres 14.03.2014. Per favor, torneu-lo a vore ja que resulta molt útil per a visualitzar el procés digestiu en els humans. Aquest vídeo és molt apropiat per a tindre clar els passos que seguiex l'aliment en la digestió, la qual cosa us resultarà molt interessant de cara a l'examen!



dimarts, 18 de març del 2014

Sessió 4. Divendres 14.03.2014

Ací vos deixe el resum de  la sessió 4. 

Aquesta sessió s'ha dedicat a l'aparell digestiu en vertebrats. Es un aparell en forma de tub i amb digestió extracel·lular. A la llarga del tub existeixen diferents glàndules (fetge i pàncrees) que ajuden al procés digestiu. L'aliment discorre a la llarga del tub de forma unidireccional, ja que tenen un orifici d'entrada (boca) i un orifici d'eixida (anus). A mesura que l'aliment passa pel tub digestiu va sent digerit, de forma que la digestió es realitza de forma gradual. El fet que la digestió siga extracel·lular permet, com en la resta d'animals amb aquest model de digestiu, que cada zona o tram del tub estiga especialitzada en una funció concreta.
L'aparell digestiu del vertebrats presenta el següent esquema:
  • Regió receptora: boca amb peces bucals i faringe.
  • Regió d'emmagatzematge i transport: pap i esòfag.
  • Regió de molta i digestió inicial: pedrer i estómac.
  • Regió de digestió final i absorció: intestí.
  • Regió d'absorció d'aigua i expulsió de les restes no absorbides: intestí gros, anus i cloaca. 
El primer pas per a començar el procés digestiu és la ingestió de l'aliment. La ingestió implica la captació de l'aliment. La ingestió pot ser:
  • Passiva: mitjançant estructures que permeten la captació passiva com els coanocits o els cilis als bivalves. 
  • Activa: implica que l'animal tinga estructures preparades per a la captació dels aliments com les dents als vertebrats, els tentacles i el bec de lloro als cefalòpodes...
LA REGIÓ RECEPTORA

La regió receptora està formada per la boca (peces dentals i llengua) i la faringe. ÉS EN LA BOCA ON COMENÇA EL PROCÉS DIGESTIU. Aquesta regió està adaptada al tipus d'alimentació. Així trobem diferents especialitzacions de les peces bucals segons el tipus d'alimentació de l'animal. Per exemple, als carnívors els canins estan molt desenvolupats, als hervíbors els incisius estan molt desenvolupats i tenen uns molars i premolars molt fort i a les aus existeixen diferents formes dels becs segons el tipus d'alimentació que tenen (com podeu vore a la imatge) 

Doncs bé, en la boca comença el procés digestiu. Es dóna una digestió mecànica on l'aliment es triturat per les peces bucals en trocets més menuts. I una digestió química on actuen les glàndules salivals. Les glàndules salivals estan situades baix la llengua (sublingual), a les mandíbules (submandibular) i a les galtes facials (paròtides). En la saliva existeix un enzim, que es denomina ptialina o amilasa salival que trenca el midó en molècules més menudes de glucosa, per això quan portem una estona menjant un trocet de pà acabem notant un gust dolç.
La llengua juga un paper molt important, perquè es la encarregada d'ajudar a que l'aliment entre en contacte amb la saliva (INSALIVACIÓ). 
 

                                        L'ALIMENT+ SALIVA ->BOL ALIMENTICI

REGIÓ D'EMMAGATZEMATGE I TRANSPORT

El bol alimentari passa a través de la faringe i l'esòfag cap a l'estómac. És a dir, es produeix la deglució (pas del bol alimentari cap a l'estòmac travessant la faringe i l'esòfag). 

En el procés de la deglució distinguim tres fases:

  • Fase oral: on l'aliment és triturat per les dents i insalivat amb l'ajuda de la llengua. Aleshores la llengua pressiona el bol alimentari cap a la part dura del paladar, de forma que exerceix una pressió que l'impulsa el bol cap a la faringe. 
  • Fase faríngia: es produeix l'elevació del vel del paladar que impedeix que el bol vaja cap a les foses nasals. Alhora, la epiglotis tanca les vies respiratories, de mode que el bol alimentici sols pot passar a les vies digestives (esòfag)
  • Fase esofàgica: on el bol alimentari travessa l'esòfag mitjançant els moviments peristàltics. 
El bol alimentari avança cap a l'estómac mitjançant els moviments peristaàltics. Aquestos moviments, són contraccions i dilatacions de l'esòfag que actuen que ajuden a l'avanç de l'aliment com si utilitzarem una mànega pastissera en reposteria. En la següent imatge es mostra com es donen els moviments peristàltics de forma gràfica.

Alguns animals tenen una dilatació de l'esófag que s'anomena pap. En el pap l'aliment es emmagtzemat de forma transitòria abans de la digestió.

REGIÓ DE MOLTA I DIGESTIÓ INICIAL
Aquesta regió correspon al pedrer i a l'estòmac. En aquest moment, el bol alimentici a travessat l'esòfag mitjançant els moviments peristàltics. 
En les aus, trobem abans de l'estòmac, una dilatació denominada pedrer. El pedrer és un estòmac musculós on trobem xicotetes pedres que realitzen la digestió mecànica de l'aliment (per això les aus no tenen dents, el pedrer realitza la trituració de l'aliment). 
Pel que fa a l'estòmac, està comunicat amb l'esòfag mitjançant el cardies i amb l'intestí prim (duodé) mitjançant el pílor. L'estómac conté fibres musculars dirigides en totes les direccions de mode que es pot contraure en totes les direccions de l'espai. 
Internament l'estómac està recobert per una capa de mucina que el protegeix de l'acidessa del suc gàstric. Les cèl·lules de la mucosa gàstrica segregen mucus i suc gàstric (que realitza la digestió inicial del bol alimentari). 
El suc gàstic està format per:
  • Àcid Clorhídric: li otorga l'acidessa característica del suc gàstric. Aquesta acidessa permet l'activació dels enzims per a que es produeixca la digestió.
  • Enzims digestius: els enzims són secretats a l'estòmac de forma inactiva. Quan entren en contacte amb l'àcid clorhídric passen a la seua forma activa i produeixen la digestió de les macromolècules. Així per exemple, l'enzim pepsinogen (forma inactiva) passa a pepsina (forma activa), quan entra en contacte amb l'àcid,  i actúa digerint proteínes en polipèptids més menuts. El fet que els enzims estiguen de forma inactiva és un mecanisme de defensa de les pròpies cèl·lules, ja que si al seu interior estigueren en forma activa digeririen en el contingut cel·lular, de les propies proteïnes de la cèl·lula. 
La capa de mucus o mucina és molt important i quan es produeix un desequilibri d'eixa capa de mucus s'originen úlceres gàstriques com a conseqüència del suc gàstric.
                                           BOL ALIMENTARI + SUC GÀSTRIC --> QUIM 

Un cas especial és del remugants. Els remugant com les vaques, camells... tenen un estómac dividit en quatre cambres: 
  • Rumen (on hi han microorganismes que fermenten l'herba)
  • Reticle
  • Llibret
  • Quall (vertader estómac on es produeix la digestió química) 
En realitat, les tres primeres cambres provenen de l'esòfag i és en el quall on es produeix la veritable digestió química.  
El remugant ingereix herba, que s'insaliva en la boca i passa al rumen on es produeix la fermentació per part del microorganismes que allí viuen. A continuació, tornen a passar a la boca on es torna a fer una segona digestió mecànica (per aixo es diu que remugen). Posteriorment, passen a les altres cambres i finalment passen al quall on es produeix la digestió química.

dilluns, 17 de març del 2014

Sessió 3. Dijous 13.03.2014

Bona vesprada fallera!
 Ací us deixe el resum de la sessió 3:

En aquesta sessió anem a conèixer el sistema digestiu en invertebrats:

  • PLATIHELMINTS: Els platihelmints també es coneixen com cucs plans. Aquestos poden ser de vida lliure (planària) o de vida paràsita (tènies). Els de vida paràsita no tenen aparell digestiu. Són uns paràsits intestinals que s'alimenten d'allò que digereix l'hospedador, per això es localitzen a l'intestí de l'hospedador. Tenen unes estructures, gantxos o ventoses, que permeten l'anclaje a les parets intestinals de l'hospedador. 
 Per altra part, les planàries (de vida lliure) sí que tenen aparell digestiu. Tenen un aparell digestiu en forma de cavitat gàstrica (recordem un únic orifici d'entrada i d'eixida) i una digestió mixta. La boca està situada en la zona ventral intermija de la planaria. El seu sistema digestiu està format per la boca, faringe (protusible (poden evaginar-la cap a l'exterior) i molt musculosa) i intestí (cecs intestinals). L'intestí està molt ramificat a la llarga del cos de la planària de mode que, gràcies a aquesta ramificació de l'intestí, es fa innecessari un aparell circulatori que distribueixca els nutrients a la resta del cos. Les substàncies digerides parcialment passen a l'interior de les cèl·lules intestinals on acabaran la seua digestió.


  •  ANÈL·LIDS: Els anèl·lids, com les llombrius, tenen un model d'aparell digestiu en tub i digestió extracel·lular. Tene un orifici d'entrada (boca) i un d'eixida (anus). El seu sistema digestiu està format per la boca, faringe (molt musculosa que és utilitzada per a xuclar l'aliment cap a l'interior), esòfag, pap (és una dilatació de l'esòfag i és una cambra on s'emmagtzema l'aliment abans de ser digerit), pedrer (estòmac molt musculós que conté xicotetes pedres i realitza la digestió mecànica de l'aliment), intestí (produeix la digestió química) i l'anus per on es eliminat allò no absorbit. 
Dintre dels anèl·lids també hi han paràsits com les sangoneres. Tenen un ventosa bucal i una anal. En l'interior de la boca tenen dents que utilitzen per a tallar la pell dels organismes als quals s'adherixen. A més, les glàndules salivals secreten uns enzims anticoagulants, vasodilatadors i anestèsics. 

  • MOL·LUSCS: Els mol·luscs tenen un aparell digestiu en forma de tub i de forma extracel·lular. El sistema digestiu en gasteropodes i cefalopodes esta format per:
    • Boca (amb una ràdula o pic corni (bec de lloro) que utilitzen per a alimentar-se).
    • Esòfag.
    • Estomac
    • Intestí (produeix la digestió química)
    • Anus
      En els bivalbs l'alimentació es per filtració de mode que no tenen una ràdula. S'alimenten filtrant l'aigua, que porta partícules en suspensió. Les partícules es queden atrapades en uns cilis, presents a les brànquies, que permeteixen la seva captura. 
  •  ARTRÒPODES: És un grupo molt heterogeni i molt variat. Estan adaptats a nombrosos ambients i formes de vida diferents. Segons l'alimentació tenen diferents estructures/ apèndix bucals que els ajuden en la ingestió de l'aliment. Tenen un model en tub i una digestió extracel·lular.
  • En general els artòpodes presenten:
    • Cavitat bucal rodejada d'apèndixs bucals per a la captura i ingestió de l'aliment (glàndules salivals).
    • Faringe
    • Esòfag amb pap i pedrer (En el cas dels crustacis el pedrer es denomina molinet gàstric i als insectes el pedrer conté dents quitinoses)
    • Intestí mijà (es produeix la major part de la digestió química i  l'absorció)
    • Intestí posterior (on es produeix l'absorció de l'aigua i sals minerals)
    • Recte i anus
  • APARELL BUCAL DELS ARTRÒPODES: En linies generals a l'aparell bucal dels artròpodes trobem:

    • Labrum: funciona com un llavi superior. La seva funció és que l'aliment surta de la cavitat bucal
    • Mandíbules: Són apèndixs la funció dels quals és tallar l'aliment, en el cas dels atròpodes mastegadors.
    • Maxil·les: Son apèndixs en els quals es troben els palps. Els palps son els órgans sensorials que permeten percebre els sabors.
    • Labium: funciona com un a llavi inferior que junt amb el labrum conformen la cavitat bucal. 



 
 
Durant el procés evolutiu, l'aparell bucal d'artròpodes s'ha anat modificant i adaptat a diferents tipus d'alimentació. Els components que he citat anteriorment es modifiquen per donar lloc a diferents apèndixs bucals:
  •  Espiritrompa en papallones.
  • Aparell llepador-xuclador (abelles)
  • Aparell picador-xuclador (mosquits)
  • Aparell mastegador (formigues)


  • EQUINODERMS: El model que utilitzem per a l'estudi de l'aparell digestiu dels equinoderms és l'eriçó de mar. L'eriçó està dividit en dos pols: pol oral (on es troba la boca i la llanterna d'Aristòtil) i el pol aboral (on es troba l'anus). Té un aparell digestiu en forma de tub i una digestió extracel·lular. El tub digestiu recorre tot l'interior de l'animal. L'aparell digestiu consta de:
    • Boca
    • Faringe
    • Esòfag
    • Estòmac
    • Intestí 
    • Anus
Al voltant de la boca trobem la llanterna d'Aristòtil. És una estructura que utilitzen per a rossegar el substrat i obtindre les algues que estan presents al sòl. Aquesta estructura està formada per 5 peces bucals, les mandíbules, i en cadascuna d'elles es troba una dent. Al voltant de la boca, on s'incereïx la mandíbula i la dent es troben els músculs que mouen la boca. 


WebQuest

Coneguent l'aparell digestiu en animals

Coneguent l'aparell digestiu en animals

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEht3hpU-PidfwS_sScDa5-MbV_ZKX47k8YPYnP0u93OLW0WSTUDTHXSsDcxx9QtuDKpl2EHNKPuB2ZYjwmKowPlX214WAlqd67z3uTVop0bTJO-kwKrJoTjExhL2pkPIZjOHfr_tpDM7o8/s1600/5-vegetariano.jpg

Autor: Sara

E-mail: sara_11-09@hotmail.com

Área: Biologia i Geologia

Nivel: 1 Batxillerat



INTRODUCCIÓ
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiWgjLVx_TG8MrEIW08pnBdSSTKZey7JPMRSGhR2YC_2N5Aw4bpSW_Z8wwSzatR2FgRTfLJNpOt4DV4OQO5Vzra_gao1nJ0wVwMTBPVAOUHWmNbE3ePVd8cmNarGapdL-boWuNBn_YkzeK4/s1600/bienvenidos.gif

El procés digestiu forma part de la nutrició animal. És molt important obtindre nutrients per a poder desenvolupar les funcions vitals.

Durant la evolució la selecció natural ha afavorit l'aparició d'aparells digestius cada cop més especialitzats i més complexos.

En aquesta webquest anem a posar-nos en la pell d'un anatomista i anem a intentar reproduir el sistema digestiu d'un animal. Comencem!

TASCA

http://orientacionparatodos.files.wordpress.com/2011/05/tarea-nina21.jpg



La vostra feina consistirà en reproduir fisicament un aparell digestiu d'un animal que us interese d'una llista que us donaré.
La representació o model d'aparell digestiu pot estar realitzat en qualsevol tipus de material (imaginació al poder!)

PROCÉS

http://www.canalgif.net/Gifs-animados/Medicina/Cerebros/Imagen-animada-Cerebro-33.gif Per a realitzar la tasca caldrà que:

1. Formeu un grup de dos persones.

2. Escollireu un animal del qual representareu el seu sistema digestiu.

3. Caldrà primer que estudieu la seua anatomia, els órgans que conformen l'aparell digestiu, la morfologia externa...

4. Escollireu els materials que voleu utilitzar per a la representació gràfica (globus, tela, cartró, plastelina...)

5. Representareu físicament l'aparell digestiu.

6. Realitzareu una presentació oral a la classe on explicareu el funcionament de l'aparell digestiu del vostre animal i també perquè haveu escollit eixe model i quines complicacions haveu trobat a l'hora de fer el model. Podeu utilitzar una power point amb fotos de tot el procés per a acompanyar l'explicació oral.

RECURSOS

http://web.educastur.princast.es/proyectos/puertuasturies/archivos/xuegos/paxines/asturiesmaxica/recursos.gif

Ací us mostre una serie de links que vos poden ajudar a confeccionar el model. Podeu buscar, si voleu, informació sobre una animal que no aparega en la llista i el qual vos interesse. Els links són només una referència per a ajudar-vos.

Aparell digestiu vaca - http://www.ehowenespanol.com/sistema-digestivo-vaca-info_216189/
Aparell digestiu remugants i aus - http://elconocimientoyyo.galeon.com/
Aparell digestiu anèlids - http://cienciasdejoseleg.blogspot.com.es/2013/06/digestion-en-los-anelidos.html
Aparell digestiu planaries - http://sebastianromeu.blogspot.com.es/2008/08/gusanos-planos-animales-acelomados.html
Aparell digestiu èsser humà - http://www.juntadeandalucia.es/averroes/~29701428/salud/digesti.htm
AVALUACIÓ

http://www.colsallecartagena.edu.co/sites/default/files/evaluacion.jpg S'avaluarà l'activitat sobre 10 punts:

L'exactitud del model representat (2 punts)

La originalitat dels materials utilitzats (1 punt)

El model representat en conjunt (bona presentació, diferenciació dels diferents òrgans...) (2 punts)

La dificultad del model escollit (2 punts)

La presentació oral en classe (la utilització del llenguatge científic correcte) (2 punts)

La utilització d'una power point per a explicar la realització de l'activitat (fotos, power point...) (1 punt)

CONCLUSIÓ

http://www.escritorlaabakaakad.com/media/users/12/608318/images/public/73373/Escritor_Gifs.gif?v=1387670959801



En aquesta activitat es pretén que reflexionem sobre la diversitat i complexitat d'aparells digestius que existeixen als animals. Aquestos són fruit d'un procés evolutiu que ha anat dotant d'estratègies diferents als animals per a optimitzar el procés digestiu. Per altra part, també s'intenta que els alumnes aprecieu la dificultat que suposa representar un model i la importància del treball en equip per a la resolució de problemes que pogueren sorgir durant l'activitat. També s'intenta en aquesta activitat que l'alumne desenvolupe les competències necessàries per a la presentació en públic del seu treball.


Imprimir - Arriba

(Página creada con 1,2,3 Tu WebQuest - http://www.aula21.net/)

Sessió 2. Dimarts 11.03.2014

El resum de la sessió 2 és:

La nutrició és el procés pel qual els éssers vius obtenen materia i energia per a realitzar les seves funcions vitals i les seves estructures. En aquest procés també s'inclou l'eliminació de residus del medi on viuen les cèl·lules. Per altra part, l'alimentació forma part de la nutrició. Mitjançant l'alimentació ingerim aliments que permeten, mitjançant el procés digestiu, l'obtenció de materia i energia. És un procés integrador dels diferents aparells. És a dir, al procés nutritiu intervé l'aparell digestiu (obté els nutrients de l'aliment), el circulatori (que actua com una cinta transportadora que permet la comunciació entre tots els aparells), el respiratori (incorpora oxigen a l'interior cel·lular) i l'excretor (elimina els residus).


Per tant la funció de nutrició inclou:
  • šIngestió i digestió de l’aliment. (Aparell digestiu)
  • Distribució dels nutrients a les cèl·lules de l’organisme. (Aparell circulatori)
  • Absorció d’oxigen de l’exterior i transport a les cèl·lules. (Aparell respiratori i circulatori)
  • Metabolisme cel·lular.
  • Retirada dels productes de desfeta derivats del metabolisme. (Aparell circulatori)
  • Expulsió de les substàncies anteriors al exterior (Aparell excretor)
La nutrició pot ser autotrofa com a les plantes o heterotrofa. Aquesta última implica que per a obtindre materia i energia ens hem d'alimentar d'altres éssers vius, no fabricar nosaltres el nostre propi aliment.

La digestió implica transformar les macromolècules dels aliments en molècules més menudes que pugen ser absorbides pel sistema digestiu. El tipus de digestió poden ser:
  • Mecànica: implica trocejar l'aliment en fragments més menuts.
  • Química: on els enzims digestius trenquen les macromolècules dels aliments en molècules més menudes absorbibles. 
  • Intracel·lular: Es produeix dins les cèl·lules. Es característica dels Porífers. La digestió es realitza en unes cèl·lules especialitzades denominades coanocits. Els coanocits estan formats per una estructura en forma de collar, la coana (de ahi el seu nom), un cos cel·lular i un flagell. Aquestes cèl·lules tapitzen l'atri de les esponges. Les esponges filtren l'aigua a través d'uns porus, en l'aigua van dissoltes partícules que en passar pels coanocits queden atrapades en la coana. Aquestes partícules son endocitades al cos cel·lular i son digerides per l'acció dels enzims digestius situas als lisosomes.                  
                                                                            
Coanocit
     
     









 
  • Extracel·lular: Es realitza fora de les cèl·lules. Està presents en aquells animals que presenten un sistema digestiu en forma de tub. El tub digestiu està separat en diferents parts segons la seva funció, i en cadascuna d'elles es secreten enzims. Els procés de digestió es realitza de manera gradual conforme va avançant l'aliment pel tub digestiu.
  • Mixta: Inclou tant la digestió extracel·lular com intracel·lular. Es característica de Platihelmints i de Cnidaris. Es realiza una digestió extracel·lular i aquest aliment digerit parcialment, s'incorpora a l'interior de les cèl·lules on acaba el procés digestiu mitjançant una digestió intracel·lular.
Digestió mixta


Pel que fa al tipus d'aparell digestiu existeixen dos models:
  • Model en cavitat gàstrica: És una estructura poc evolucionada. Es caracteritza per un únic orifici d’entrada i d’eixida. Està present en Platihelmints i en Cnidaris
  • Model en tub: És una estructura més especialitzada. On existeix un orifici d’entrada i una altre orifici d’eixida. L’aliment discurreix de forma unidireccional. Poden existir glàndules annexes que ajuden al procés de digestió
Evolució del sistema digestiu:
  • Passem d’una digestió intracel·lular a extracel·lular.
  • Passem de microfàgia a macrofàgia i desenvolupament d’estructures per a la ingestió com dents i musculatura (peristalsi)
  • Passem d’un model de cavitat gàstrica a un model en tub.
  • Es produeix un allargament del tub.
  • Augment de la superfície d’absorció mitjançant el desenvolupament de vellositats i microvellositats


Sessió 1. Primer dia de classe

Comence el blog amb la foto dels alumnes de Biologia i Geologia  de l'IES Districte Marítim de 1 de Batxillerat. Avui ha sigut la primera sessió dedicada a la nutrició animal. Hem realitzat un test d'idees prèvies per veure allò que coneixen els alumnes sobre la nutrició animal i l'aparell digestiu. El resultat del test m'ha sorprés de forma molt positiva. Els alumnes tenen molt bona basei han contestat molt rebé a les preguntes que els he plantejat. Molt bé xiquetes i xiquets!També hem plantejat la realització d'un treball d'un model d'aparell digestiu. El procediment, així com els recursos que es poden emplear venen descrits a la WebQuest que he realitzat i que pròximament penjaré en aquest mateix blog.
Els grups de treball son:
Grup 1: Mercé i Lola.
Grup 2: Esther i Mireia.
Grup 3: Alba i Irene.
Grup 4: Bibi i Javi.
Grup 5: Jaqueline i Ona.
Grup 6: Jorge, Eva i Pilar.